Döntő felhívás – 2018/19

A pontverseny harmadik levelező fordulója után a döntőt 2019. május 17-18-án (péntek, szombat) rendezzük meg. Erre az elmúlt években kialakult gyakorlatnak megfelelően kerül sor: a négy kategória pontversenyei alapján meghívott versenyzők pénteken számításos feladatokat oldanak meg, majd közülük kategóriánként a legjobb 5-6 versenyző mérést is végez. Szombaton az eredményhirdetésre valamint a díjak átadására kerül sor.

A következőkben megadjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Jelentkezés a verseny döntőjére

A döntőbe kategóriánként 12-14 versenyzőt hívunk meg. Meghívást a pontverseny végeredményét tartalmazó táblázatokban félkövér betűvel kiemelt versenyzők nyertek.

A döntőbe meghívott versenyzőnek jelentkeznie kell! Akkor vehet részt a Versenyt záró döntőn, ha megjelenési szándékát a megadott határidőn belül jelzi! Kérjük, hogy minél hamarabb jelezzék, ha nem tudnak részt venni a versenyen.

Jelentkezést csak pontos adatokkal fogadunk el. Jelentkezni emailben a hatvani.verseny@gmail.com címen kell. Kérjük a következő adatokat adják meg, egy iskolából együtt érkező versenyzők esetén egy email is elegendő az összes versenyző adatával, de külön is lehet jelentkezni:

  • versenyző neve
  • kategória
  • kísérő(k) neve
  • kér-e szállást a versenyző ÉS kérjük jelezni, ha csütörtök estére is kér szállást
  • kér-e szállást a kísérő ÉS kérjük jelezni, ha csütörtök estére is kér szállást
  • a NI gyárlátogatáson részt vesz-e (versenyző és kísérő is)

Jelentkezési határidő: 2019. május 6. (ha bizonytalan a részvétel, ezt is kérjük jelezni)

A döntő programja

2019. május 17. (péntek), Helyszín: National Instruments, Debrecen, Határ út 1/A. (a gyárhoz eljutásról és a bejutásról külön levelet küldünk)

14:00-15:10: Elméleti feladatok megoldása minden kategóriában
kb. 15:50  Részeredmény – hirdetés
16:00-16:55: Mérési feladat elvégzése az elméleti feladatok legjobb (kategóriánként 5 fő) megoldói részére

A mérési feladat alatt látogatás a National Instruments debreceni gyárában.

2019. május 18. (szombat), Helyszín: DE TTK Fizikai Intézet (Szilárdtest Fizikai Tanszék, Debrecen, Bem tér 18/B.).

9:00-11:00: A 36. Hatvani István Fizikaverseny eredményhirdetése.

A döntő írásbeli és mérési fordulója

A meghívott versenyzők 5-5 – mechanikai, hőtani, elektromosságtani, az évfolyamnak megfelelő – feladatot kapnak. Több esetben a korábban kitűzött feladatokhoz hasonlókat.

A versenyzők 70 percig dolgozhatnak.

 Az elkészült megoldásokat időközönként beszedjük, amiatt, hogy azokat időben kijavíthassuk és értékelhessük. Az írólapokon előzőleg a feladat sorszáma (pl.: 1.D.1.= 1. kategória; döntő; 1. feladat) és a versenyző  kódszáma szerepel. A kódokat az írásbeli megkezdése előtt titkosítjuk.

A versenyzők a megoldásokhoz magukkal hozott zsebszámológépet és Négyjegyű Függvénytáblázatot használhatnak. Az általános iskolások és a külföldről érkező versenyzők számára az utóbbi „segédeszköz” talán ismeretlen segítség, ezért azt a felkészülés során érdemes valamilyen módon megszerezni és tanulmányozni.

Mindenki csak a saját író- és rajzeszközeivel dolgozhat. Papírról mi gondoskodunk.

Az írásbeli eredmények alapján minden kategória versenyzői közül a legjobb 5-6 fő kerül a döntő kb. 1 órás mérési fordulójába.

A részvételhez szükséges a diákigazolvány (vagy személyi igazolvány vagy útlevél) bemutatása. Kérjük, hogy azok valamelyikét a versenyzők hozzák magukkal.

Debreceni szállás és étkezési lehetőség

Svetits Katolikus Intézet, 4024 Debrecen, Szent Anna utca 20.

A szállás lefoglalását a jelentkezések alapján központilag intézzük. Az étkezéssel és a számlázással kapcsolatos teendőkkel kapcsolatos információkat emailben adjuk meg.